Det blommar i advent

Julblommor-2 / © LEX 2012

I går firades Julstjärnans Dag. Eller Poinsettia Day, uppkallad efter den amerikanske ambassadören och botanikern Joel Poinsett, som efter att ha upptäckt dessa vildväxande mexikanska julstjärnebuskar tog med sig växten hem till USA.

Julblommor-1 / © LEX 2012

Denna julens populära – nåja, av somliga mindre populära – stjärna jämte andra prydnadskrukväxter och snittblommor som sprider ljus & doft i våra hem under den mörka adventstiden som är nu, presenterades av branschorganisationen Blomsterfrämjandet vid en pressfrukost härom veckan, i den snyggt, nystylade Malmstenbutiken på Strandvägen.

Vit amaryllis och kottar

Vit amaryllis och kottar

Cyklamen

Cyklamen

Julblommor-6 / © LEX 2012

Amaryllisar, azaleor, hyacinter, cyklamen, tazetter, begonior samt julstjärnorna förstås fanns dekorativt utplacerade, såväl i fantasifullt färgkoordinerade julgrupper som stolta solitärer. Och den som med grönare fingrar än de flesta för ändamålet komponerat, eller kanske man ska säga pimpat, denna växtprakt var blomsterkreatören Fredrik Larsson från Makalösa Blommor. Som även entusiastiskt delade med sig av allehanda goda tips om allt från trender bland julblomstren (mycket vitt i år), samplanteringens skapelseprocess, om att bygga kombinationer med organiska detaljer som nötter och lökskal exempelvis, till att få favoriten amaryllis att stå sig, om inte till påska så åtminstone till Trettondagen! (se nedan)

Samplanterade lökväxter

Samplanterade lökväxter

Råd för längre amaryllisliv: ta en knappnål och gör ett hål strax under blomhuvudet (den piper till!) så drar den upp vatten bättre.

Råd för ett längre amaryllisliv: ta en knappnål och gör ett hål strax under blomhuvudet (den piper till!) så drar den upp vatten bättre.

Multiflorahyacint

Multiflorahyacint

Olé! Amaryllisen heter Carmen.

Olé! Amaryllisen heter Carmen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s