Sauvignon Blanc

Joseph Mellot1 / © LEX 2013

”Kattkiss på krusbärsbuske” har den beskrivits som, den vassa doften av vinet på druvan Sauvignon Blanc! En mindre målande och mer neutral karakterisering skulle vara: krispigt friskt & fruktig. En rätt typisk svartvinbärston, krusbär, nässlor, gröna frukter samt emellanåt sparris, kan förnimmas när man stoppar näset i glaset. Fruktsyran i doften går igen i smaken, där citrus, lätt mineral och svartvinbären delar uppmärksamheten. I regel är vinet rejält torrt och har en blek, gul ton. Som apéritif och sällskap till skaldjur är Sauvignon Blanc perfekt.

De bästa/mest druvtypiska vinerna kommer från vindistrikten Sancerre och Pouilly-Fumé i östra Loiredalen (även om druvan med framgång även odlas bl.a. i Nya Zealand, Sydafrika och USA)

Häromkvällen gavs jag ett utmärkt tillfälle att göra en djupdykning på bredden(!) av denna, näst efter Chardonnay, mest odlade gröna vindruvan, då den anrika Loire-producenten Joseph Mellot bjöd till en sortimentsprovning ur sin omfattande källare av Sauvignon Blanc-viner (jämte en trio röda/rosé Pinot Noir).

Joseph Mellot, som ingalunda är någon nykomling bland vinodlare/-makare, tvärtom! I år fyller nämligen firman  500 år! Ända sedan grundandet år 1513, då César Mellot fungerade som rådgivare i vinfrågor till Solkungen Ludvig XIV, har företaget varit i samma familjs ägo – släkten Mellot. I dag är det den enda egendomen som äger vingårdar i regionens alla appélationer och den totala vingårdsarealen är i dag över 85 hektar; varav 30 i Sancerre, 24 i Pouilly Fumé jämte mindre områden i Quincy, Reuilly, Coteaux du Giennois och Menetou-Salon.

Inalles åtta (oblandade) Sauv Blanc-varianter provades, från de yngsta, med tydliga blommiga & fruktiga aromer, som citrus/grape, till fetare, mer av exotiska frukter. Smaken av mineral, dvs. den flintsten som finns i terroiren, jorden druvorna växer i, var tydlig i de flesta. Två av vinerna var härtill fatlagrade vilket gav en större komplexitet och en eftersmak som varade längre.

Flertalet av vinerna importeras tyvärr inte, men Menetou-Salon Les Thureaux finns i Systembolagets ordinarie sortiment (99 kr). I beställningssortimentet finns Sincérité Sauvignon Blanc (79 kr), Pouilly Fumé Le Troncsec (149 kr) och Sancerre La Chatellenie (159 kr).

Favoriten för kvällen!Här stående, men som inte lär bli sämre av att ligga till sig ännu några år.

Favoriten för kvällen!
Här stående, men som inte lär bli sämre av att ligga till sig ännu några år.

Och efter provningen blev det mer ur samma buteljer, fast då som beledsagare till Winemaker’s Dinner som väntade, i matsalen på Och Himlen Därtill, dvs. högst upp i gamla Skatteskrapan på Söder.

Kalixlöjrom med mandelpotatisstomp, vaktelägg, rödlök samt beurre blanc.

Kalixlöjrom med mandelpotatisstomp, vaktelägg, rödlök samt beurre blanc.

Bressekycklingbröst med confiterat lår, pancetta, jordärtskockspuré, svamp och tryffelvelouté.

Bressekycklingbröst med confiterat lår, pancetta, jordärtskockspuré, svamp och tryffelvelouté.

Tre getostar från Sancerre: Tomette Fraiche à la Sariette, Valencay & Crottin de Chavignol.

Tre getostar från Sancerre: Tomette Fraiche à la Sariette, Valencay & Crottin de Chavignol.

Mums!

Aftonens värd: Joseph Mellots försäljningschef, Olivier Rivain.

Aftonens värd: Joseph Mellots försäljningschef, Olivier Rivain.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s