Skjorttrendentiöst

Stenströms5 / © LEX 2013

Cut away, Turn down, Full spread, Button down, TabPin, Klubb, Kina… Ja, det är inte lätt att hålla reda på skjortkragarna och till vad de gör sig bäst! Det är väl den detaljen man först lägger märke till på en skjorta, även om snittet, manschetterna och eventuell bröstficka naturligtvis också spelar roll. Och ryggveck eller insnitt, ärmslits, sidosprund samt knappslån, knapphål och knapptråd. För att inte tala om färg, mönster och material förstås! Ja, en skjorta är uppenbarligen så mycket mer än bara en skjorta!

Skjortfabriken Stenströms bjöd nyligen till en presentation av sin höst/vinterkollektion 2013, i sitt showroom i Stockholm. Det anrika Helsingborgsföretaget, som tillverkar sina skjortor i den egna fabriken i Estland, använder med fördel italienska vävda metervaror. Gärna i twill, ull och flanell förutom den ”klassiska” i bomull/poplin. Dock inte strykfritt, ty då tappar plaggen i känsla, förklarade Stenströms herrdesigner Peter Jüriado. Infällda sömmar, dvs. att skjortan ser likadan ut på såväl in- som utsida, är ett kvalitetssignum.

Stenströms6 / © LEX 2013Stenströms3 / © LEX 2013

En intressant upplysning är att Stenströms tillverkar ungefär 500 made-to-measure-skjortor, dvs. måttsydda, per vecka. 300 kronor dyrare blir den än den konfektionerade, vilket ju faktiskt är rätt billigt.

Nyheten var att Stenströms lanserar två olika trendlinjer. Ett spår med extra allt där färger, mönster och ytor kombineras och ger spännande effekter i krage, manschett och knapprad. Och ett mer ”dressat” spår med små, smakfulla detaljer.

Blom- och Paisleymönstrade tryckta tyger, medaljongmönster och glencheck i starka färger à la 70-tal är exempel på det förra, medan parallelltrenden exponerar enfärgat, randigt, hundtand och fiskbensmönstrad Oxford med diskreta, avvikande inslag.

Finaste bomull & knappar av äkta pärlemor.

En kvalitetsskjortas anatomi: finaste bomull & knappar av äkta pärlemor.

Stenströms4 / © LEX 2013

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s