Strömmingsfest på Skeppsholmen

Strömming1 / © LEX 2013

Strömmingen gick till på Skeppsholmen på Kristi Himmelfärdsdagen, då Hotel Skeppsholmen bjöd till lantlig Strömmingsdag i sin skirt grönskande trädgård. I strålande solsken med utsikt över Saltsjön och med en air av aptitretande stekos serverades klassikern nystekt strömming med hemlagad potatismos jämte alla nödvändiga tillbehör. Att dricka till: det nya husölet, Nicodemus Ale, som samtidigt lanserades.

Köksmästaren Tomas Lindh sparar inte på smöret

Köksmästaren Tomas Lindh har ett riktigt smörjobb!

Strömmingsflundrorna är fyllda med den prisbelönta Skeppsholmssenapen och dill. Mandelpotatispurén är gjord på passerat smör och gräddmjölk. Medan snapsglaset innehåller Amiral Flemming, hemkryddad renat med krydd- & vitpeppar, muskot, vanilj, socker, kardemumma Strömming fylld med den egengjorda Skeppsholmssenapen och dill, mandelpotatispuré med passerat smör och gräddmjölk

Strömmingsflundrorna fyllda med den prisbelönta Skeppsholmssenapen och dill. Mandelpotatispurén på passerat smör och gräddmjölk. Det lilla glaset med husets egen hemkryddade snaps, Amiral Flemming. (Krydd- & vitpeppar, muskot, vanilj, socker, kardemumma.) Rund och go’!

Det är för andra året i rad som hotellets restaurangchef tillika strömmingsentusiasten Magnus Johansson försöker förmå Stockholmarna att likt Östersjösillen i stim strömma till längst ut på Skeppsholmen för den fina – men kanske inte så hippa – fiskens skull. Idag således nystekt i det fria, övriga dagar finns en strömmingstoast på menyn.

Strömming6 / © LEX 2013Strömming4 / © LEX 2013

Extra allt!

Extra allt!

Ett nytt, exklusivt öl lanserades, som sagt, dagen till ära: Nicodemus Prima Ale, bryggd av Monks är döpt efter arkitekten Nikodemus Tessin d.y., som ritade Långa raden där hotell Skeppsholmen är beläget. Långa Raden har även fått ge namn till hotellrestaurangen.

American Alejäst, Pilsner- & Münchnermalt, Cascade-, Amarillo- och nyzeeländsk Nelson Souvin-humle gav en fruktigt, välhumlad och smakrik ale, utan alltför påträngande beska. Totalt 288 flaskor har bryggts i den första satsen (som således endast finns här, 65 kr/33 cl).

Nicodemus / © LEX 2013

För första gången avgjordes även finalen i Skeppsholmens Mästerskap i Strömmingsinläggning, en recepttävling för inbjudna matbloggare och kokboksförfattare. En övernattning på hotellet och middag för två stod på spel. De tävlande, fr.vä.: Maria Embertsen, Katarina Cederholm (med sonen Konstantin) och Anette Rosvall.
Juryn, fr.hö.: Magnus Johansson, kökschef på Skeppsholmen, konditor Elisabeth Johansson, Johan Fors, kökschef på Operakällaren och Christina Möller, fd. Coop provkök.

Strömming9 / © LEX 2013Strömming8 / © LEX 2013

Maria Embertsen blev trea med sina pensédekorerade rabarber- och pepparrotsinlagda sotade strömmingar med mortlade vårörter som löktrav, gräslök och kirskål. På andra plats placerade sig Anette Rosvall som marinerat sin strömming i olivolja, vitlök och citron som sedan panerades och stektes och serverades med en syrlig äpple- och grönsaksvinägrett. Med en pensé på toppen. Vinnaren Katarina Cederholms medelhavsinspirerade strömming hade marinerats i vitvinsvinäger och serverades med olivolja, vitlök och koriander på stekt levainbröd. Ingen (ätbar) pensé som utsmyckning. Däremot bjöds juryn på ett glas mousserande, vilket visade sig vara helt rätt tänkt!
– En fräsch strömmingsrätt med träffsäkra smaker i all enkelhet, tyckte juryn.

En härlig eftermiddag blev det! Utöver fina fisken, aleiga ölen och bästa väder underhölls vi även med levande och ”lokalt förankrad” (jazz)musik, framförd av elever vid Skeppsholmens Folkhögskola.

Strömming10 / © LEX 2013

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s