Blott Sverige svenska gubbar har

Jordgubbspremiär1 / © LEX 2013

I fredags var det dags för årets Jordgubbspremiär på Gubbhyllan, Skansen. En jordgubbshändelse som arrangeras av Bärfrämjandet varje år för att fira skörden av de första svenska jordgubbarna. Tillsammans med ett välkomnande glas australiensiskt Billabong-bubbel fick vi inbjudna provsmaka på de första av sommarens mesta sommarbär. Av den tidiga sorten Honeoye och som faktiskt gärna kunde varit sötare.

Jordgubbspremiär2 / © LEX 2013

Sedan följde blandad information med bäring på gubben för dagen, från såväl odlare, trendspanare som hjärnforskare. Först och kanske främst: Det blir inhemska jordgubbar till midsommar! Ty (tre av fyra) svenska konsumenter är bärnationalister – ca 30 miljoner liter blågula rödingar sätter vi i oss. Dessa odlas på cirka 2 500 hektar, en yta som motsvarar 3 500 fotbollsplaner. Denna inhemska mängd hindrade inte att importen ändå slog nytt rekord ifjol med 7 587 ton, varav hälften är komna ur belgisk jord.

Vi fick också bekräftat att bär (i synnerhet blå~) inte bara är goda utan även bra för folkhälsan. De innehåller antioxidanter som flavonoider, är kolesterol- & blodtryckssänkande, fett-, diabetes- och cancerhämmande, fördröjer hjärnans åldrande, stärker minnet och motverkar koncentrationssvårigheter. Kort sagt, ett bär eller helst flera, flera gånger om, som inte bara förbättrar livet utan förlänger det!

Efter all denna bärande kunskap fick vi sätta tänderna i Årets Jordgubbsrätt, skapad av Årets Kock Daniel Räms (Räms mat och gastronomi): Jordgubbsglaserad kalvrostbiff med grillad grön sparris, inlagda jordgubbar och balsamicosky som serverades med vårprimörer som grön sparris, färskpotatis och knipplök.

Jordgubbspremiär3 / © LEX 2013Jordgubbspremiär4 / © LEX 2013

Detta följdes av Årets Hallondessert, Hallonrulltårta med pistagebotten, skapad av Årets Konditor, Cecilia Andersson (Tössebageriet). Till detta hade sommeliern Mischa Billing valt ut en trio champagner: den torra Pol Roger Brut Réserve, den halvtorra Veuve Clicquot (Gula Änkan) samt Louis Roederer Brut Rosé. Den sista var helt rätt till det jordgubbiga. Sommaren är här!

Jordgubbspremiär5 / © LEX 2013

Jordgubbspremiär6 / © LEX 2013

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s