Mellandagskonst VI: Afrikanska Mästerverk

 Ife1 / © LEX 2013

Om man känner för att byta det höstliga midvintermörkret mot en annan slags frånvaro av dagsljus kan man med fördel bege sig ned i underjorden, närmare bestämt till Bergrummet på Skeppsholmen, där mörkret åtminstone lättas upp i cerise.

Ife7 / © LEX 2013

Efter den kinesiska terrakottaarmén och Inkarikets guld är det en del av Västafrikas länge okända förflutna, som pedagogiskt presenteras i de suggestivt ljussatta glasmontrarna i de långsmala tunnlarna. Afrikanska Mästerverk heter utställningen som genom en mängd skulpturer, statyer, smycken och andra föremål av metall, sten och terrakotta från 1100- till 1400-talen får berätta historien om det medeltida kungadömets Ifes världsbild, ritualer och religion och om ett samhälle som var ett av de mest avancerade för sin tid.

Ife4 / © LEX 2013Ife6 / © LEX 2013Ife3 /© LEX 2013 Ife8 / © LEX 2013Ife5 / © LEX 2013

Onekligen en förbluffande kulturskatt, sett såväl till det konstnärliga uttrycket som det tekniska utförandet. Inte minst imponerande är de verklighetstrogna kungliga huvudena, gjutna i koppar(legering).

Flott färgmatchat och livat dansant på invigningen

Flott färgmatchat och livat dansant på invigningen!

Afrikanska Mästerverk (– Dynasty and Divinity: Ife Art in Ancient Nigeria, som vandringsutställningens originalnamn är), i Bergrummet t.o.m. 23 feb.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s