Söndagsmiddag

Söndagsmiddag1 / © LEX 2014

Söndagen är av tradition dagen för vila och familjeumgänge. För inte så länge sedan var affärerna stängda, endast kyrkan höll öppet, ty denna tradition är historiskt starkt förknippad med kristendomen. Söndagssamvaron inbegrep också att familjen samlades och åt tillsammans. En sedvänja som här i vårt modernt sekulariserade och av ensamhushåll täta land försvunnit till förmån för exempelvis thai-take-out eller dagen-efter-pizzan. Utomlands håller man desto bättre på (måltids)traditionerna. I anglosaxiska kulturer talar man ofta om Sunday Roast (söndagsstek), i Argentina och andra latinamerikanska länder samlas man kring grillen, asadon. I Italien är traditionen med söndagsmiddag med flera generationer av släkten fortsatt stark.

Söndagsmiddag2 / © LEX 2014

Om detta berättade måltidshistorikern Edward Blom underhållande när den tyska vitvarutillverkaren Neff slog ett slag för den bortglömda söndagen som den ultimata umgängesdagen och bjöd till söndagsmiddag (i onsdags!) i köket i en privatbostad i Vasastan.

Söndagsmiddag7 / © LEX 2013Söndagsmiddag3 / © LEX 2014Söndagsmiddag6 / © LEX 2014

Bland de sobert designade och tekniskt smarta varmluftsugnarna och induktionshällarna mötte den ansvariga för såväl kvällens meny som dess tillagning, kokboksförfattaren Johanna Westman, med spisrosor på kinderna. Hon hade förberett en söndagsmiddag med italiensk prägel, om än med ett burgundiskt inslag. Buon appetito!

Söndagsmiddag5 / © LEX 2014Söndagsmiddag8 / © LEX 2014Söndagsmiddag9 / © LEX 2014Söndagsmiddag10 / © LEX 2014

Pinzimonio all’olio / Parmigiana di melanzane (Auberginegratäng) / Bœuf bourguignon (inspirerad av Carl Butler) / Saladièren Anette Rosvall / Tiramisù med körsbärskompott i botten.
Bra vinmatchning med det fylligt kryddiga Lirac 2012 (Côtes du Rhône – 60% Grenache, 25% Syrah, 15% Mourvèdre)

Det smakade alldeles förträffligt! Gemytligt var det också. Ett gott initiativ med andra ord – mer söndagsgemenskap vid matbordet!

Söndagsmiddag11 / © LEX 2014

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s