Häftklamrar, totempålar och träd i brons…

Anne Thulin1 / © LEX 2014

Ars longa, vida brevis. Konsten är lång, livet är kort, som den gamle grekiske läkaren Hippokrates en gång utryckte det. Fast även om konsten i sig varar längre än livet så är den ändå inte så beständig som man ibland önskar. Det gäller inte minst galleriernas utställningsperioder som bara varar i någon månad, för att sedan ersättas av nästa konstnär. En månad går fortare än man tror och innan man vet ordet av så är det sista helgen för den där utställningen man egentligen hade tänkt se redan på vernissagen.

Evan Roth1 / © LEX 2014

Så det blev en sista-minuten-vända häromdagen bland ett urval av stans gallerier. Inledde i grannskapet, på Gallery Niklas Belenius (Ulrikag.) som visar amerikanen Evan Roth och hans Memory. Dekorativa utskrifter och skärmdumpar av datorns cacheminne som ”iscensätter konfrontationen mellan det mänskliga minnet och internets omedvetna”. Hm… Silhuetterna på väggen var snitsiga.

Evan Roth2 / © LEX 2014

Annaellegallery (Riddarg.) ställer ut dansken Mikkel Carls vackert skimrande, abstrakta bilder, 0-110 DVC. En serie titanplåtar, som inte fått färg av pensel utan etsats i syrabad och genom elektrolys fått sina skiftningar och schatteringar. Läckert.

Mikkel Carl1 / © LEX 2014Mikkel Carl3 / © LEX 2014Mikkel Carl2 / © LEX 2014

 Peter Frie1 / © LEX 2014

Från Anna & Elle till deras fäder! Landskapsmålaren Peter Frie har planterat sina nya träd hos Gallery Lars Bohman (Karlav.). Some Trees heter utställningen som såväl rymmer nymålade oljor som en installation av skulpterade bronsträd. De senare smakfullt grupperade i en liten lund. Fördelaktigare så, på håll än nära, där tankarna går till broccoli…

Peter Frie4 / © LEX 2014Peter Frie3 / © LEX 2014

Den målade serien av de många kulörta träden är bättre, även om jag inte förstår tanken med att glasa in dem. Inte adderar väl betraktarens spegling något konstnärligt värde, eller? Bäst är nog ändå de få bilderna utan träd! Öppna landskap, som inte ingår i den egentliga utställningen.

Peter Frie2 / © LEX 2014

Anne-Thulin3 / © LEX 2014

Galleri Charlotte Lund (Kungstensg.) visas Anne Thulins O grå – bilder i språk. En poetisk serie i grått, där ”häftklamrar fäster fast minnet av en dikt på det pastellbestrukna pappret och skapar små upphöjningar som minner om orden och bokstävernas form. Texten förvandlas till teckning där orden är osynliga men ändå närvarande”. Minimalistisk märkvärdigt och fint.

Anne Thulin2 / © LEX 2014Anne Thulin4 / © LEX 2014

Tero Nurminen2 / © LEX 2014

I klustret på och runt Hudiksvallsgatan visar S.P.G (Susanne Pettersson Gallery) den finske konstnären Tero Nurminens sparsamt kolorerade målningar. Framförallt serien Origamis hopskrynklade vita pappersark mot djup svärta fångar blicken med sin superrealistiska, koncentrerade form.

Tero Nurminen1 / © LEX 2014

Gallerie Nordenhake förnekar sig som vanligt inte och presenterar ännu en gång en svårt konceptuell utställning, 35/22/35/36D, som framstår som rätt och slätt bara besynnerligt om man inte noggrant och välvilligt läser på vad det hela handlar om… Denna gång har den cypriotiske konstnären Christodoulos Panayiotou snöat in på ett fotografi av en klänning som en gång burits av Marilyn Monroe och utifrån det ställt ut sin kostym, sina skor samt en röd matta…

Christodoulos Panayiotou1 / © LEX 2014Christodoulos Panayiotou2 / © LEX 2014

Martin Erik Andersen1 / © LEX 2014

Från yttre Vasastan till centrala Norrmalm och Konstakademiens på Fredsgatan som ju även huserar tre gallerier på gatuplanet. Norska Galleri Riis gör denna gång Nordenhake rangen stridig om månadens mesta prettoutställning genom dansken Martin Erik Andersens installation Endless Promises.

Martin Erik Andersen3 / © LEX 2014

Eller bör man kanske säga inredning? För utställningen består av diverse ting som en växt, snäckor, en bit ryamatta, delar av en discoboll, några tygsjok på väggen samt lite rökelse… Det dominerande elementet är golvet, ett betonggolv lagt i mosaik och det är riktigt snyggt!

Martin Erik Andersen2 / © LEX 2014

Charlie Roberts4 / © LEX 2014

Gladare blir man runt hörnet, på Galleri Magnus Karlsson. Där förenas nämligen nyslöjdade totempålar med primitiva, snidade trähuvuden och naivistiska målningar i en kul exposé, Hex – en avväpnande pendang till allt det pretentiösa. Charlie Roberts heter den amerikanske konstnären som vågar överraska och bjuda på en smula förnöjelse.

Charlie Roberts2 / © LEX 2014Charlie Roberts3 / © LEX 2014Charlie Roberts1 / © LEX 2014

Sista stoppet blir hos grannen Galleri Gunnar Olsson där några stora, surrealistiska collage lyser upp; fantasifullt intrikata motiv signerade Åsa Larsson. Hennes Nya stilleben kan man titta länge på. Om livet inte vore så kort.

Åsa Larsson / © LEX 2014

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s