Ett vin värdigt Dionysos

Ramnista1 / © LEX 2014

Att grekerna är bra på olivolja det är ju allom bekant. Att det även produceras bra vin i Grekland är nog mindre känt. Åtminstone om man med grekiska viner tänker Retsina, det (populära) tallkådasmakande vita vinet. I Systembolagets ordinarie sortiment finns blott två (2!) viner från Hellas, ett rött och ett vitt, bägge billiga (på alla vis). Eller fanns, för den 1 mars, utökades den ynka grekiska vinhyllan med ännu en flaska, denna gång dessutom en nyhet av kvalitet. 2009 Ramnista Xinomavro, ett välgjort rödvin framställt på den handplockade, inhemska druvan xynomavro. Småskaligt producerat av Greklands största vingård, det ambitiösa Kir-Yianni, från Naoussa i landskapet Makedonien.

Ett kryddigt vin med en fruktighet som för tankarna till italienska Piemonte, med bra syra och tämjda tanniner och en eftersmak som varar. 14%. Drickfärdigt. För sina 99 kr inget mindre än ett fynd! Och alls inget oävet alternativ till en (avsevärt dyrare) Barolo.

Ramnista3 / © LEX 2014

I samband med lanseringen av den nya Ramnistan besökte Kir-Yiannis vinmakare och VD Stellios Boutaris Stockholm och Den Gyldene Freden. Här bjöd han till en vertikalprovning på de inalles sex årgångarna av Xinomavros; från den första, 1997 (magnum) till den nya 09:an. Toppade gjorde vintage 2001 med kraftfullhet, struktur och elegans.

Ramnista2 / © LEX 2014

Efter väl förrättad provning, god lunch med utmärkt vinmatchning: vildsvinskorv, anklever, viltsky, potatispuré, bondbönor, steklök.

Ramnista4 / © LEX 2014

Ett svar till “Ett vin värdigt Dionysos

  1. Ping: Sambakryssning med vin | LEX Pop-Up

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s