Skärgårdsmarknad vid Stureplan, II

Roslagen3 / © LEX 2014

För en månad sedan inleddes Taverna Brillos matresa genom Sverige med ett gästspel av småskaliga mat- och dryckesproducenter från Stockholms södra skärgård. Nu i helgen är det den norra delen, Roslagen, som får en tillfällig marknadsplats i city för sina regionala specialiteter.

Roslagen7Roslagen1 / © LEX 2014

Strömmingar och laxar från Fogdölax. Kött, korvar och chark från Roslagskött, Musko rökeri och Hökeriet på Granby Gård. Ostar från Väddö gårdsmejeri. Singö lyxpraliner från Lotta i (Grissle)hamnen. I växthuset visar Ritva Tillberg, SkärgårdsHantverk, sin ”fiskbenskonst”: fågelmobiler och smycken gjorda på rens efter makens torskfiskande.

Roslagen8 / © LEX 2014

Inget bryggeri finns med denna gång, men väl ett destilleri, Norrtelje Brenneri. Leg. hembrännaren(!) Kristina Anerfält-Jansson har med sig ett urval av sina olika snapsar och fruktdestillat som jag med njutning passade på att prova. Utmärkta produkter överlag, med guldstjärnor för de havtornskryddade Roslags Sailing och Grisslehamns Brennvin, Svenska Hallon samt (den torra) Roslagspunschen.

Roslagen2 / © LEX 2014

Dick Isaksson, krögare på Rånäs Slott, har tagit fram specialmenyn utifrån regionens råvaror. Exempelvis Roslagsplanka (175 kr)

Roslagen5 / © LEX 2014

Rilette på roslagsgris på surdegsbröd och inlagd gurka / Friterad strömming med pepparrot, picklad lök och citronmajonnäs / Varmrökt fläsksida / Laxost med kavring

En tallrik med ostar från Väddö respektive Löfsta gårdsmejerier och MaLitas marmelader (125 kr)

 Roslagen6 / © LEX 2014

7 årstider – 9 regioner: Roslagen på Taverna Brillo fre-sö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s