Bryggeri bryggerbra – Nya Carnegiebryggeriet

NCB1 / © LEX 2014

Namnet Carnegie förknippas inte bara med en investmentbank eller ett (nyligen tyvärr avvecklat) fint samtidskonstpris. Nej, namnet på den på 1700-talet från Skottland inflyttade klanen bär också anrik ölanknytning: Carnegie Porter. Inte bara Sveriges äldsta öl – det började bryggas 1836 – utan även Sveriges äldsta varumärke som ännu är i bruk, registrerad 1887. Portern producerades fram till mitten av 1970-talet vid ursprungsbryggeriet i Göteborg. Sista ägare var Pripps, som år 2000 köptes av danska Carlsberg. Idag är det gamla bryggeriet hotellrestaurang.

NCB4 / © LEX 2014NCB5 / © LEX 2014

Nu har Carnegiebryggeriet återuppstått. Inte i Göteborg, men väl i Stockholm, i den gamla Lumafabriken på kajen i Hammarby Sjöstad. Bakom satsningen står Carlsberg Sverige tillsammans med amerikanska Brooklyn Brewery. Det i Sverige mycket populära NY-bryggeriet har bidragit med allt från know-how till jäst och hi-tech-bryggverket samt ansvarar även för driften. Dock kommer ingen av Brooklyns egna märken att produceras här, vilket åtminstone må göra en del av huvudstadens hipsters besvikna.

NCB9 / © LEX 2014NCB11 / © LEX 2014

Efter två år av förberedelser invigdes det nya mikrobryggeriet högtidligt av att den flitige bandklipparen, landsbygdsminister Eskil Erlandsson, som symboliskt fick slå tappen ur en tunna med alldeles nybryggd Kellerbier. Här framställer nämligen bryggmästaren Anders Wendler och hans medbryggare nämligen inte någon gammal porter, namnet till trots, utan fem helt nya sorter. Premiärölen är förutom nämnda Kellerbier, Amber Ale, Pale Ale, Winter Ale samt en pepprig Saison.

NCB2 / © LEX 2014

J.A.C.K. (som fått sitt namn från initialerna i bryggarnas förnamn). En Pale Ale (Session IPA, 4,5%). Citrustoner, välhumlad med markerad beska. Bra matöl.
Amber (4,8 %). Slankare en ovanstående, mer en brittisk Bitter i stilen. Örtig, karamellton och humle.
Kellerbier (5,9%), en ofiltrerad, kalljäst lager. Fräsch, maltig, smakrik med behaglig, torr finish. En utmärkt, välbalanserad pils och dagens klara favorit bland de fem nya fatölen.
Lumens In Tenebris (6,7%). En udda ”experimentbrygd”, med utgångspunkt i en klassisk Saison (typ belgisk Pale Ale) fast mörkare. Kryddad med olika pepparsorter och candysirap. Inte i min smak.
Primus Lux (7%). ”Det första ljuset” bjuder en halvmörk Winter Ale. Muscovadosockrad, med karamell, rostade toner och choklad. Inslag av lakrits, humle samt alkosötma. Vinner kanske på den tänkta bourbonfatlagringen?

Bryggeriet har således tre öl i fasta sortimentet som kompletteras av ett par säsongs- och experimentbrygder. Härtill ska tre gästöl alltid finnas i kranarna. Ölen (på flaska) kommer också att säljas på närliggande Systembolag och i dess beställningssortiment samt även på ett urval krogar (som har Carlsberg som huvudleverantör).

NCB3 / © LEX 2013

Nya Carnegiebryggeriets alla bryggare: Josefin, Anders, Christoffer och Karl, inkluderande överstebryggmästaren själv, Brooklyn Brewerys Garrett Oliver. Ovan med barchefen Christian Eikner.

NCB10 / © LEX 2014

I bryggeriets lokaler öppnar inom kort en restaurang uppdelad på en matsal och bar för ett 80-tal gäster. Framåt sommaren tillkommer uteserveringen med 150 platser med fin utsikt ner mot vattnet invid färjeläget på Lumabryggan. Menyn kommer inte att vara av klassisk pubtyp, utan mer förfinad. Ambitionen är att matcha mat och öl på bästa vis. Ansvaret för det ligger på restaurangchefen Tobias Nordahl och kökschefen Billy White, med senaste förflutet på Mathias Dahlgrens Matbaren resp. Fäviken Magasinet i Jämtland.

NCB6 / © LEX 2014

Vid invigningen serverades diverse munsbitar till de nya ölen – mat som troligen återfinns på den kommande barmenyn småningom. Jag gick ut i köket och fick se hur rätterna blev till…

NCB7 / © LEX 2014

Crudités med böcklingemulsion och friterat kycklingskinn / Lufttorkad skinka från Fors / Cayennekryddade kycklinghjärtan / Blodpudding, äpplepuré, syrad lök och endiv på rågbrödskrisp / Pankofriterad långkoktgris, hemgjord senap och pickles / Urgröpt friterad potatis, sikrom, gräddfil

NCB8 / © LEX 2014

Ambitionen med Nya Carnegiebryggeriet att bli en samlingsplats för ölintresserade, från nörden till den allmänt nyfikna, är sympatisk. Att få tillfälle att prova närproducerad hantverksöl och dessutom kombinera det med passande gott att äta till är en idé som åtminstone lockar mig till (åter)besök. Nej, något vin kommer inte att serveras till maten – detta är som sagt ett bryggeri!

Både bryggeriet och restaurangen öppnar för allmänheten i mitten av april.

NCB12 / © LEX 2014

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s