Galleriglutt

Hannerz4 / © LEX 2014

Ännu en månad är snart passerad sedan min senaste gallerisväng och de aktuella utställningarna har snart gjort sitt. Det är brådis om du ska hinna se (mer än mina bilder!). Här en resumé av något av allt de sevärda (och mindre).

Hannerz1 / © LEX 2014Hannerz2 / © LEX 2014Hannerz5 / LEX 2014
Första och härtill bästa besöket blir hos Lars Bohman Gallery, Karlav., där Lotta Hannerz ställer ut sina särpräglade, lekfulla för att inte säga absurdistiska, målningar och objekt, som paradoxalt nog landar i en slags vardagsrealism. En lekfullhet som även går igen i verkens vitsiga titlar. Underfundig konst som helt visst får en på riktigt gott humör! oblikt kallar Hannerz sin svårmistliga utställning.

Hannerz3 / © LEX 2014

En annan konstnär med en klart urskiljbar egen profil är Thomas Broomé. Detta genom hans ovanliga teknik att måla/teckna interiörer genom att låta objektens namn utgöra motivet. Ett minutiöst, geometriskt detaljarbete av tunna streck som bygger upp bilderna. Fängslande typografisk konst!

Bromée1 / © LEX 2014Bromée2 / LEX 2014

Med utgångspunkt i Sotheby’s auktion av Andy Warhols kvarlåtenskap 1988 har Bromée skapat sin utställning Pieces of Andy. Den finns i det inre rummet hos Galleri Magnus Karlsson. Parallellt visas 2014 – en aktuell utställning, med bland annat verk av Klara Kristalova (glaserad stengodsskulptur, nedan t.vä.) och Ulf Lundin (fotografi, nedan t.hö.).

Kristalova/Lundin / © LEX 2014

Till galleriklustret runt Hudiksvallsgatan. För att börja hos Cecilia Hillström Gallery där, svenskamerikanen Clay Ketters målningar och (bearbetade) fotografier täcker väggarna. Dockhuscollage samsas med assamblage av vittrande byggnader och dess blottade struktur. Välkomponerade bilder av Urban Exploration. Scope, Not Scape kallas Ketters utställning.

Ketter1 / © LEX 2014Ketter2 / © LEX 2014Ketter3 / © LEX 2014

Ett annan slags blottade strukturer möter en hos Andréhn-Schiptjenko, där mexikanen José León Cerrillo byggt ett spänningsfält av rum i gallerirummet: geometriska rumskonturer att gå in och ut ur. Ur tomma intet uppstår en dynamik som får en att med trevande försiktighet ta steget från ett rum till ett annat, osäker på om väggen dem emellan verkligen bara är av luft. Eller är den kanske av glas? En statisk installation med kul lura-ögat-påverkan.

LeónCerrillo1 / © LEX 2014 LeónCerrillo2 / © LEX 2014

León Cerrillo är inte den ende mexikanske konstnären som ställer ut i huset. Det gör även hans landsman Iñaki Bonillas, på Nordenhake. Hans morfar var amatörfotograf och lämnade efter sig ett arkiv som Bonillas använder för sin konst, konst som hämtar sin tematik från bildens upplösning och försvinnande. Utställningen bär också titeln La Desaparición (Försvinnandet).

Bonillas1 / © LEX 2014Bonillas2 / © LEX 2014

Gyllenhammar2 / © LEX 2014

Hos Christian Larsen ställer Charlotte Gyllenhammar ut färgfoton på en brinnande kvinna samt ett par stora, vackra objekt i acrystal. En upp-och-nedvänd gestalt (Night Descend) samt dess pendang, en klockad kjol som döljer kroppen och huvudet (Night Ascend). Natt är rubriken på utställningen.

Gyllenhammar1 / © LEX 2014

Tvärs över gården till Galleri Andersson/Sandström, som denna gång hyser utställningen Until tomorrow doesn’t always come med Anneè Olofssons till synes ljusa, somrigt lockande storbildsfotografier samt 3D-utskriftsskulpturer.

Olofsson1 / © LEX 2014

Till synes idyllisk har utställningen en mörkare underton: människans ofrivilliga fångenskap och relation till livets slutskede. Man kan ju också nöja sig med att bara ta in atmosfären i de vackra rummen.

Olofsson2 / © LEX 2014

Hedlund2 / © LEX 2014

Runt hörnet och in på Gävlegatan hos Elastic visar Maria Hedlund sin, under många år, pågående dokumentation av allehanda föremål från sin personliga närmiljö, som hon fotar av. Många objektbilder blir det som rad efter rad täcker väggarna. Titeln på utställningen Om någon sorts kunskap ger förmodligen en idé om vad det hela handlar om…

Hedlund1 / © LEX 2014

Cortright1 / © LEX 2014

Till galleriglesa Kungsholmen för sista besöket: Carl Kostyáls off-galleri Isbrytaren, tillsvidare inhyst i en stor, f.d. industrilokal på Igeldammsg. Amerikanskan Petra Cortright visar här flera av sina videoverk. Webbkamerabaserade självporträttsstudier i en mix av fantasifulla animationer, blommor, vågor och narcissistisk erotik. En märklig självbespeglande voyeurism med rötterna i Internets lo-fi-estetik och i Youtubes ”anda”.

Cortright3 / © LEX 2014

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s