Varaslätten vid Stureplan

Slätta1 / © LEX 2014

Taverna Brillos matresa genom Sverige, 7 årstider – 9 regioner, fortsätter. Innevarande helg gästas såväl butiken som matsalen av brukare och producenter från Slätta, slättbygden i centrala Västergötland mellan Vänern och Vättern. På Tavernans tillfälliga marknadsplats finns denna gång bland annat en osthandlare, en fårfarmare, en biodlare, en fiskrökare, ett gårdsbränneri/-bryggeri samt en potatisbonde.

Slätta2 / © LEX 2014Slätta13 / © LEX 2014Slätta8 / © LEX 2014

Rikskändisen i sällskapet är otvivelaktigt Sivans Osthandel, familjeföretaget som har ägnat sig åt ost, i synnerhet åt långlagrade svenska hårdostar, i fem generationer, ett arbete som bland annat har belönats med Gastronomiska Akademiens Diplom. I deras ombyggda garage på Varaslätten finns 25 ton ost i lager, ”alla med sin egen personlighet”, som mejerskan Sivans yngsta dotter Sofia påpekar, medan jag ystert provar mig igenom alla deras av smak fulla produkter. Den 37-månaders lagrade Herrgårdsosten är just inget vardagligt frukostpålägg…

Slätta7 / © LEX 2014

Lamm i alla de former, från skinn till chark, erbjuder Monica Renström från Bitterna Åkatorp. Lammbogschipsen och den olivspäckade och chilikryddade Åkatorpsrullen kan rekommenderas!

Slätta3 / © LEX 2014

Regionens lokalt producerade öl och sprit tillhandahålls av Qvänum mat och malt. Tre av sina (opastöriserade/ofiltrerade) hantverks-ales har de med sig. Bäst gillade jag den karamellhumlade ”brittiska” McBrian, med angenäm beska (6,5%). Av de två destillaten tyckte jag om Ryttmästarbrännvin (37%), bränt på korn och kryddat med kummin, fänkålsfrön, enbär och honung. Mjuk och rund med akvavitkaraktär, och tilltalande honungssötma.

Slätta6 / © LEX 2014Slätta10 / © LEX 2014Slätta9 / © LEX 2014

Matsalen gästas av hotell- och konferensanläggningen Bjertorp Slotts köksmästare Stephen Rowe, som lagar nordiskt på svenska råvaror med inspiration från det franska köket. Helgens specialmeny på Brillo utgörs av lokala råvaror från Slätta som är i säsong. Utmärkt gott! Missa inte gnocchin med confiterad kalkon. Eller Tavernans smaskiga pizza, som högst tillfälligt täckts med Sivans 37-månaders Herrgård!

Slätta11 / © LEX 2014Slätta12 / © LEX 2014

7 årstider – 9 regioner: Slätta på Taverna Brillo fre-sö.

Tidigare gästspel: Norr om Landsort, Roslagen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s