Grillat på Fotografiska

Vädret råder man som bekant inte över. I synnerhet inte över det svenska sommarvädret… Efter en vecka av strålande sol och högsommarvärme kom nordanvinden med sitt lågtryck. Tempen föll som en meteor med 15 grader på nolltid och försommaren blev höst(lig). Att detta tajmade sig med en planerad och emotsedd utomhusaktivitet är så typiskt. Otur! Framför allt för Fotografiska och dess krögare och matinspiratör Paul Svensson, som bjudit in till en grillkväll på uteserveringen Grill för att presentera den nya sommarmenyn samt husets matfilosofi: ”att skapa upplevelser för alla sinnen”, exempelvis genom en kombination av mat, musik och dryck från en och samma plats i världen (varje söndag). Vidare informerades det om att museet får en ny, större restaurang i höst, formgiven av designbyrån Space Copenhagen, som bland annat ritat Noma i Köpenhamn.

FotografiskaGrill1 / © LEX 2014

Således, i stället för att (frusna) samlas runt utegrillen vid kajkanten flyttade vi inomhus, till den uppdukade festvåningen. Menyn var dock densamma, fast själva grillandet fick ta en mer undanskymd roll; den gjorde Paul Svensson i köket och maten serverades färdig vid bordet.

FotografiskaGrill2 / © LEX 2014

Först dock en delikat aptitretare vid bardisken: ”Sushi på svenska”: mjällaste årgångsmatjessill från Norröna på kravodlad nypotatis och senapscrème. Till det husets fänkåls- och citronkryddade snaps och Wisby Pils (Gotlands Bryggeri, Spendrups).

FotografiskaGrill3 / © LEX 2014

Till bords! Där en kavalkad av fat och träskärbrädor avlöste varann: grillad fänkål med fänkålscrudité och fänkålsättika / flädermarinerade vintermorötter, nygrillade primörmörötter med rökt mandel / ekologisk vit sparris från Hjo samt grön sparris från Gotland med rostade frön, pinjekärnor och sparrisdressing / löksallad på gul lök, purjo och friterade purjolöksrötter, sotad lökvinaigrette / sotade primörbetor med spenat/basilikacrème… Mycket grillat säsongsgrönt! Men även dito sovel: ekologisk Mälardalsgris i sin egen steksky / hemstompad lammkorv smaksatt med lardo och chili / helgrillad havsabborre… Grönt och grillat, ekologiskt och närproducerat, och gott.

FotografiskaGrill5 / © LEX 2014FotografiskaGrill4 / © LEX 2014FotografiskaGrill9 / © LEX 2014FotografiskaGrill7 / © LEX 2014FotografiskaGrill8 / © LEX 2014FotografiskaGrill10 / © LEX 2014

Måltiden avrundades med Fotografiskas egen smaskiga nationaldagsbakelse: en jordgubbspavlova med jordgubbs- och flädercrème, panna cotta, jordgubbsmarmelad, hyvlad mandel…

FotografiskaGrill6 / © LEX 2014

Visst hade varit mysigare med en grillfest ute i den ljumma kvällssolen, men… knappast godare. Mycket gott, Paul, tack! Återkommer gärna för backning!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s