Gallerisommar

EvertLundquist5 / © LEX 2014

Flertalet av gallerierna, åtminstone de som jag regelbundet brukar besöka, har sommarstängt. Ett undantag är Lars Bohman som just öppnat en utställning med Evert Lundquist (1904-94). En expressionistisk konstnär känd inte minst för sitt typiska pastosa måleri – alltså tjocka, och då menar jag tjocka! – lager av färg med upplösta linjer och former. Många motiv är tidlösa och vardagliga: en handduk, en yxa, en kruka… Abstraktion och figuration smälter samman i skulpterade, skimrande färgmassor. Visst, alla Lundqvists målningar skimrar förvisso inte, men somliga gör det med besked!

EvertLundquist1 / © LEX 2014EvertLundquist3 / LEX 2014

Evert Lundquists verk förekommer frekvent på de stora kvalitetsauktionerna. Kul att se några mindre exponerade! På Lars Bohman hänger ett 30-tal målningar, från ett konstnärskap som utvecklades under 50 år. Flertalet av bilderna finns i privat ägo, varav en tredjedel är till salu. Priserna rör sig från en kvarts till tre fjärdedels… miljon kr. Man kan konstatera att Lundquist verkar ha brytt sig mindre om sin konsts beständighet; några målningar är i minst sagt sämre kondition, med så djupa krackeleringar att lättaste beröring skulle kunna få färgkakan att lossna från duken…

EvertLundquist7 / © LEX 2014

(Det femte elementet, t.o.m. 27 juli)

EvertLundquist6 / © LEX 2014

Jag hann dessvärre inte skriva om galleriernas sista-före-sommaren-utställningar och nu är de stängda. Eftersom jag ändå tittade förbi några av dem så…

Hans-Jörgen-Johansen / © LEX 2014

Innan AnneElle stängde för sommaren bjöd galleriet på nedre Östermalm in till en Sommar Show. Under endast en kväll visades verk av några av galleriets konstnärer. Bland dem Hans Jörgen Johansens fascinerande, fotografiska makrolandskap, Ingens land, och Hanna Ljunghs kolonninstallation med geologiska skikt, Specimen.

AnneElle / © LEX 2014

Nordenhake1 / © LEX 2014

Till galleridistriktet på och runt Hudiksvallsgatan! Galerie Nordenhake visade en grupputställning kallad Duck Soup. Tvenne målande amerikaner, Math Bass och Paul Cowan och en isländsk videokonstnär, Egill Sæbjörnsson, delar rummen. En av väggarna hade parfymerats med bergamottolja (tänkt Earl Grey-te), en annan pryddes av fiskedrag textilcanvasen (tänk flanellograf). På en tredje vägg projicerades ett loopat Pongliknande spel med xylofon. Duck Soup, som sagt.

Nordenhake2 / © LEX 2014

Hos Christian Larsen ställde Anders Krisár bland annat ut sina avskalade och avkönade människoskulpturer. Itukluvna skyltdockor, som håller sin andra hälft i handen. En splittring som söker återförening? Fantasin kittlas och får en att fundera. Flesh Mirror kallades Krisárs spännande utställning.

Anders-Krisár / © LEX 2014

Martin-Jacobson1 / © LEX 2014

Martin Jacobson har målat träd i starka färger. Psykedeliskt inverterade landskap i olja och vattenfärg växte på Andréhn-Schiptjenkos vita väggar.

Martin-Jacobson2 / LEX 2014Martin-Jacobson3 / © LEX 2014

Anette-H-Flensburg2 / LEX 2014

Andersson/Sandström visade danskan Anette H Flensburg sina rum av – tomrum. Långa korridorer kantade med stora pappersflak längs väggarna och infallande sidoljus utgör det återkommande motivet. Perfektionistiskt interiörmåleri, som skulle vunnit på större variation; bilderna har för mycket av samma utryck. The light, the wind, the paper hette utställningen.

Anette-H-Flensburg1 / © LEX 2014

Från det största galleriet till ett av de mindre: S.P.G visade en grupputställning om tre, Crumbling Moments. Det som (snudd på bokstavligen) fångade mitt öga var det mörklagda rummet, där Oscar Furbacken exponerade sina mikrovärldar – en naturens motståndskamp i urbana miljöer. Genom att titta in i en spricka i betongen upptäcker man långt därinnanför ett upplyst, underjordiskt landskap. ”Som om vi skådade evigheten genom en tunn springa”. Fint.

Oscar-Furbacken / © LEX 2014 

Sista stoppet blev på något så ovanligt som ett konstnärsdrivet pop-up-galleri: 6T, som endast existerar sex timmar åt gången. I en sliten, utrymd jättelokal på Gävlegatan visade denna gång dussinet fotografer/fotokonstnärer sina stillbilder, filmer och installationer. Ett spännande koncept med litet av ”Berlin-känsla”, som lockade en hel del besökare till en blandad utställningskompott.

6T2 / © LEX 20146T3 / © LEX 2014

Mot slutet av augusti öppnar gallerierna igen. Till dess kan man med fördel besöka muséernas och konsthallarnas sommarutställningar… Dem ämnar jag att återkomma till.

6T1 / © LEX 2014

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s