Österlen vid Stureplan

Österlen5 / © LEX 2014

Efter sommarlovet fortsätter Taverna Brillo sin matresa genom Sverige, under konceptet 7 årstider – 9 regioner, med sitt sjätte tillfälliga besök av en matmarknad. Under denna helg slår Österlen, den fagra jordbruksbygden i sydöstra Skåne, upp sina stånd med frukt- och grönt, kallpressad rapsolja och senap, fisk rökt på alved och hängmörat kött samt konsthantverk.

Österlen3 / © LEX 2014Österlen4 / © LEX 2014Österlen2 / © LEX 2014

Man kan även prova något så ovanligt som svenska viner, från Domän Sånana/Skillinge Vingård, vinifierade på egenodlade druvor (Rondo/Solaris) – dyra droppar… Och så självfallet, Österlens mest kända råvara: äpplena! Finns bland annat i must-, cider-, marmelad-och chutneyberedning. Samt, definitivt mest anslående, genom konstnären Emma Karp Lundströms äppeltavla Brillo-Bi – en mindre version av den 40 000 äpplen stora som hon skapar varje höst till Äppelmarknaden i Kivik.

Österlen1 / © LEX 2014

I Tavernans matsal serveras som vanligt rätter baserade på gästande producenters produkter. Denna gång är menyn komponerad av Sören Henriksson från sommarkrogen Branterögen. Äggkaka med fläsk, rökt torskrom, äppeltårta…

Österlen9 / © LEX 2014Österlen7 / © LEX 2014Österlen8 / © LEX 2014Österlen6 / © LEX 2014

Efter att ha provsmakat flertalet av rätterna skulle jag vilja beskriva dem som typiskt skånskt rustika, gott om energi med försynta smaker.

7 årstider – 9 regioner: Österlen på Taverna Brillo fre-sö.

Tidigare gästspel: Norr om Landsort, Roslagen, Slätta, Kattegatt

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s