Löjligt gott på Riche

LöjromRiche3 / © LEX 2014

Under endast fem veckor om året fiskas de siklöjor i Bottenviken mellan Haparanda och Piteå som ger den exklusiva Kalixlöjrommen. Det är också bara under denna korta period som man kan njuta denna rödguldglänsande delikatess färsk.

I samband den officiella löjromspremiären (21 sep.) bjuder Riche in till sina Löjromsdagar, en mångårig och uppskattad tradition. Under denna helg serveras en specialkomponerad löjromsmeny om drygt dussinet rätter, vilka jag fick provsmaka tillsammans med personalen vid menygenomgången.

LöjromRiche5 / © LEX 2014

Årets tema är Rom & Knölar. Knölar som i rotfrukter: potatis, kålrabbi, jordärtskocka, rotselleri, kålrot och palsternacka, som puréats, mosats, rostats, långkokts, friterats, gratinerats och krossats för att sedan kombineras med löjrommen. Intressanta och utmanande kulinariska möten mellan en av de dyraste och några av de billigaste råvarorna således.

LöjromRiche6 / © LEX 2014LöjromRiche10 / © LEX 2014LöjromRiche4 / © LEX 2014LöjromRiche9 / © LEX 2014LöjromRiche11 / © LEX 2014LöjromRiche12 / © LEX 2014LöjromRiche8 / © LEX 2014LöjromRiche7 / © LEX 2014

Friskt och fruktigt från Österrike är vad brasseriets sommelierer rekommenderar i vinväg till att ackompanjera löjromsrätterna, främst några olika Riesling och Grüner Veltliner.

LöjromRiche2 / © LEX 2014

En kulbana som löper längs hela matsalen har monterats. I kulbanan rullar orangefärgade glaskulor som landar i en behållare på väggen som ser ut som en tallrik. När tallriken är full, vilket väntas ske någon gång under söndagskvällen, är Riches 50 kg:s-ranson av den färska Kalixlöjrommen slut för i år.

LöjromRiche1 / © LEX 2014

Löjromsdagarna på Riche, fre-sön 18-21 sep.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s