Att se och se ut

Optikmässan5 / © LEX 2014

Montrarna är byggda, säljarna är på plats och seminarierna sätter igång. Synd bara att årets Optikmässa i Kista – den andra i ordningen – håller sin pressdag samtidigt som Modeveckan pågår för fullt (i innerstan). Även (sol)glasögon(bågar) följer dock modet! Förutom det uppenbara att jag fick prova oräkneliga modeller på min egen näsa var ett mässbesöket ett utmärkt sätt att få ett hum om de senaste trenderna för syn(barlig)korrektion.

Optikmässan1 / © LEX 2014

Funktion är det nya svarta, är en av de sloganer som gäller i år. En annan tydlig riktning är att branschens kunder lägger mer pengar på glas än på länge. Optikerna kliver dock ur sina vita rockar och för att kunna möta kundens behov även måste agera som stylister. Målgrupperna skiftar och tanken är att vi har lika många par solglasögon som skor i garderoben. Inte använder vi samma skodon under en joggingrunda som när vi tittar på tv. Unika glajjor vid dito behov må förstås vara ett försäljningsknep, fast det finns en poäng med det förstås.

Optikmässan handlar både om att se, men också (vilket för somliga nog är det viktigaste) om att se ut!

Optikmässan4 / © LEX 2014Optikmässan2 / © LEX 2014Optikmässan3 / © LEX 2014

Enligt inspiratören, entreprenören och kreatören Lotta Ahlvar (som var en av dem som höll trendseminarier på mässan) handlar den kommande säsongen om huvudsakligen tre linjer. Enduring är det stilfulla manéret i en klassisk garderob, där hattar, handskar och just glasögon utgör den yttersta markören för elegansen. Tänk sneda kattögon och runda 40-talsbågar, sköldpadda och pärlemor som material samt guld, kamel, brunt och olika nyanser av rosa som det stilsäkra färgvalet.

Optikmässan13 / © LEX 2014

I Hipstervilles kreativa miljö gäller funktionell, praktiskt slimmad och lite rå look. Färgerna är jordens (senap, buteljgrönt, tegel), formerna är både fyrkantiga och runda och en touch av humor mjukar upp den lite nördiga framtoningen. Au naturel är, som själva namnet säger, en hyllning till enkelheten och naturen. Trä som material är givet och förekommer antingen ensamt eller kombineras med horn, ben och matt guld. Färgskalan stiftar, men djurmönster är starkt förknippat med denna naturnära stil.

Optikmässan6 / © LEX 2014Optikmässan12 / © LEX 2014Optikmässan7 / © LEX 2014

Bland ögongodiset fanns både påkostade klassiker från Prada, Moschino, Fendi och Jimmy Choo, men även bågar med vänligare prislappar och med överraskande detaljer.

Optikmässan10 / © LEX 2014Optikmässan9 / © LEX 2014Optikmässan14 / © LEX 2014

Anrika Oliver Goldsmith visade bland annat de legendariska bågarna Manhattan, som Audrey Hepburn gömde sitt berömda ansikte bakom i filmklassikern Frukost på Tiffany’s.

Optikmässan11 / © LEX 2014

Bland retrotrenderna dominerar runda former. De yngre stolta glasögonbärarna med känsla för stil väljer gärna trettiotalets runda metallbågar.

Optikmässan8

Min personliga favorit hittade jag hos det danska märket Fleye, som fortsätter att etablera sig i Sverige och imponerar med spännande material och annorlunda detaljer. Som denna, klädsam eller hur?

Optikmässan15 / © LEX 2014 

Intrycken från fjolårets Optikmässa finns här.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s