Konstvimmel

Antony-Gormley1 / © LEX 2014

Väntan är över, sommaren är slut och hösten är äntligen här! Nåja, förhoppningsvis inte ännu, men för konstgalleristerna är det i alla fall back to business efter en mer eller mindre lång stängning. Den nya säsongen inleddes härom torsdagen med en stor gemensam öppning i Stockholm Gallery District, som området runt Hudiksvalls-, Hälsinge- och Gävlegatorna kallar sig. Stor kick-off, som sagt, inte bara genom alla tio deltagande gallerierna utan även för alla besökare den lockade till sig denna tidiga och ljumma sensommarafton. Antingen är antalet vänner av/investerare i samtidskonst i rejäl tillväxt eller bjuder vernissagekvällarna en alternativ lockelse (läs vin & mingel), som måhända även stimulerar andra sinnen (minst) lika mycket som de utställda konstverken… Fullt med folk var det i alla fall, både i och utanför gallerierna. Och det här är ett urval på vad som visas:

Antony-Gormley4 / © LEX 2014

Till att börja med favoriten: den brittiske skulptören Antony Gormley i Galleri Andersson/Sandströms spatiösa rum. Rumsliga installationer, från tunga, svarta kroppar till en enkel, uppspänd tråd som ”delar av” en av salarna vertikalt och horisontellt. Samt Matrix-buren i armeringsjärn, som man svårligen förmår slita sig från.

Antony-Gormley3 / © LEX 2014Antony-Gormley2 / © LEX 2014

Meet, heter Sir Antonys utställning; en stor illusionskapande konstupplevelse ej att missa! (T.o.m. 4 okt)

Julia-Selin1 / © LEX 2014

Från världsnamnet Gormley till en snudd på debutant, åtminstone som solist: Julia SelinGalleri Flach. Nyutexaminerad ifjol från Umeå konsthögskola ställer hon under rubriken Marken sviktar ut en handfull stora expressiva och abstrakta målningar i en mättad, jordisk färgskala med ett fängslande dunkel. Verken påminner om Andreas Erikssons estetik, fast inte i grönt utan åt rött. Julia Selin alltså, ett namn att hålla koll på! (T.o.m. 27 sep)

Julia-Selin2 / © LEX 2014

Vägg i vägg med Flach har Cecilia Hillström sitt galleri. Där visas en glest exponerad samling udda objekt på väggar och golv: skulpturer och collage. Naturen, människan och transcendens tycks vara temat för DitCilinns utställning Carrier Waves. (T.o.m. 27 sep)

Dit-Cilinn / © LEX 2014

Hos Galerie Nordenhake har exiliraniern och bahaiern Sirous Namazi försökt (ur minnet) återskapa sitt barndomshem som det såg ut innan islamisterna plundrade det 1979. Ett handfat, en badrumsspegel, en takkrona… (T.o.m. 27 sep)

Sirous-Namazi / © LEX 2014

Post-Excavation kallas höstens första utställning på Elastic med tre medverkande konstnärer: Dick Hedlund, Lea Porsager och Emanuele Becheri. Den sistnämnda har bl.a. hängt upp en handfull uttjänta vinylskivor på väggen. (T.o.m. 27 sep)

Emanuele-Becheri / © LEX 2014

Linn-Fernström3 / © LEX 2014

De finns ju även besöksvärda gallerier utanför Vasastans nordligaste del. Några av dem ligger på Östermalm. Lars Bohman representerar en tung (och dyr) skara etablerade svenska konstnärer och har en lika tung kundgrupp (med tjocka plånböcker). Detta om inte annat bekräftades av den proppfulla vernissagen för Linn Fernström, där hipsterinslaget bland besökarna var minimalt till förmån för propert klädda medelålders… Prata bubbla på ett strå heter den väletablerade konstnärens senaste utställning. De symboliska motiven känns igen: människor och djur, lekfullhet och allvar, stora bilder i starka färger mot ljus bakgrund.

Linn-Fernström1 / © LEX 2014Linn-Fernström4 / © LEX 2014

Här presenterar sig Fernström för första gången även som skulptör, och med den äran! Ett utmärkt komplement till hennes erkända måleri. (T.o.m. 21 sep)

Linn-Fernström2 / © LEX 2014

Tiina-Heiska1 / © LEX 2014

”Jag söker det ögonblick när bilden är på väg att övergå till någonting annat, som i skarven mellan bildrutorna i en film”. Så beskriver finländska Tiina Heiska själv sina drömskt diffusa, ibland ”dubbelexponerade” målningar på unga kvinnor. Bilderna uppstår i en dialog mellan måleri och fotografi. Konstnärens första soloutställning på Galleri Agardh & Tornvall heter Mirage och framstår som en lockande, vacker hägring (T.o.m. 18 sep)

Tiina-Heiska2 / © LEX 2014

Astrid-Svangren1 / © LEX 2014

Astrid Svangren har ännu en gång ”inrett” AnnaElleGallery med sina vackra textilier. Skira, ömtåliga skulpturer eller abstrakt måleri/collage frågar man sig medan beundrar verken. (T.o.m. 27 sep)

Astrid-Svangren2 / © LEX 2014Astrid-Svangren3 / © LEX 2014

Amy-Simon2 / © LEX 2014

Vidare till city, där Wetterling visar den i Sverige boende amerikanskan Amy Simons änglar och keruber i tecknad, skulpterad eller fotograferad form. Det bakomliggande motivet till utställningens tema är så krystat att jag avstår att försöka förklara. Everybody Loves Angeles är i alla fall en smart rubrik! (T.o.m. 4 okt)

Amy-Simon1 / © LEX 2014

Maria-Nordin2 / © LEX 2014Maria-Nordin1 / © LEX 2014

Fina akvareller pryder Galleri Magnus Karlssons väggar. Maria Nordin har skapat dem utifrån en tanke om ett abstrakt landskap utan verklighetens konturer. Landformer visas t.o.m. 5 okt.

Isbrytaren1 / © LEX 2014

Sista stoppet för höstens första gallerirunda blev på Carl Kostyáls off-galleri Isbrytaren i Stadshagen där höstens program inleddes med tre parallella utställningar. Mängder av yngre gäster fyllde den stora lokalen till bredden under vernissagekvällen medan gratisölen flödade. Konsten var närmast satt på undantag och verkade i sammanhanget fastmer som en dekorativ kuliss till festandet. Någon information om vem som skapat vad såg åtminstone inte jag till varken på väggar eller papper. Eventuella konstintresserade eller rent av köpare väljer nog en annan dag för sin visit. Om konsten klarade sig oskadd! (T.o.m. 28 sep)

Isbrytaren2 / © LEX 2014

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s