Kräftor kräva dessa drycker!

Kräftor-med-tyska-viner-7 / © LEX 2015

Ett ofta upprepat citat i tiden! En paroll som ursprungligen kommer från tecknaren Albert Engströms berömda selfieaffisch från folkomröstningen om rusdrycksförbud i Sverige 1922 pekandes på ett glas och utropandes just ”Kräftor kräva dessa drycker”! Engström ansåg att öl och brännvin hör kräftorna till och utan drycken kunde man lika gärna avstå från röda skaldjuren likaså. Något alkoholförbud (liknande USA) blev det inte, mycket tack vare Engströms slagkraftiga agitation. Kräftorna kunde fortsättningsvis avnjutas med sina traditionella partners: öl och nubben. Denna vinnande kombination har stått sig in ända in i våra dagar, tillsammans med de klassiska tillbehören smör, bröd och lagrad (präst)ost.

Kräftor-med-tyska-viner-12 / © LEX 2015

Gamla traditioner är dock till för att utmanas! I beaktande av de senaste decenniernas vinnande vinvurm är det ju inte märkligt att vinet även har gjort entré på kräftskivan. Detta gäller framför allt halv/torra vita med gott om frukt och pregnant syra för att matcha kräftdjurens (dill)sötma och lagens sälta. En mineralmättad chablis, en frisk sauvignon blanc, en honungslig pinot gris, en bubblande champagne – som ju passar till allt, alltid… Eller, den mest givna kandidaten: Rieslingen.

För att visa på hur väl kräftor låter sig förenas med tyska viner bjöd branchorganisationen Tyska vininstitutet på kräftskiva medelst vinprovning, under sommelièren Maya Samuelssons ledning.

Kräftor-med-tyska-viner-2 / © LEX 2015

Klicka på bilden fördetaljer!

Klicka på bilden för detaljer!

Nio tyska viner av skiftande druvor och karaktär provades, framförallt Riesling från olika producenter och årgångar, men även de något mindre celebra druvorna Weißburgunder (Pinot blanc) och Silvaner. Mest gillande från min sida fick de bägge Rheingau-Rieslingarna: 2013 Terra Montosa resp. 2003 Hölle Riesling Auslese trocken samt det sent skördade, halvsöta Moselvinet 2006 Kaseler Nies’chen Riesling Spätlese.

Kräftor-med-tyska-viner-4 / © LEX 2015

Den sistnämnda, väl utvecklade, fruktigt söta Rieslingen balanserad av en spänstig syra, bjöd på den största ojdå!-upplevelsen. Till kräftorna var den aningens för söt, medan den i sällskap med desserterna blev onjutbart syrlig! Likafullt är den ett godisfynd!

Kräftor-med-tyska-viner-6 / © LEX 2015Kräftor-med-tyska-viner-5 / © LEX 2015Kräftor-med-tyska-viner-8 / © LEX 2015Kräftor-med-tyska-viner-1 / © LEX 2015

På tallriken: Västerbottenpaj, Skagenröra, kantarellpaj, grön- och bönsallad, rökt lax, rödbetor med chèvre och valnötter / kantarellsoppa / Västerbottensost, surdegsbröd / färska och rökta räkor med aioli/Rhode Island-sås samt en handfull av de där djuren som liknar en stor insekt med vassa klor och läcker stjärt, bördiga från en sjö i Värmland.

Kräftor-med-tyska-viner-10 / © LEX 2015

På dessertassietten: brownie, apelsinpannacotta och chocolate chip cookies.

Kräftor-med-tyska-viner-11 / © LEX 2015Kräftor-med-tyska-viner-9 / © LEX 2015

Sammanfattningsvis: visst låter sig kräftorna paras med vin, exempelvis gärna med en inte alltför torr Riesling. Likafullt, även om kräftor måhända inte kräva dessa drycker så är nog en god (lager)öl och en dito (akvavit)snaps än bättre partners till sörplandet.

Kräftor-med-tyska-viner-13 / LEX 2015

Frågan är om man vågar prova vin till surströmmingen också…?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s