Hösthängning II

En vecka efter att Hudik-gallerierna öppnade för säsongen var det dags för utställningslokalerna i city och på Östermalm att hålla sammanfallande vernissage. En del av dem hann jag besöka…

Nathalia_Edenmont-1 / © LEX 2015

Nathalia Edenmont fortsätter att både förföra och utmana med sina storskaliga fotografier. Förförande vackra i all sin högblanka perfektionism; utmanande, för att inte säga provocerande, i sina återkommande symbolmättade motivval: liv och död(a djur), fruktsamhet, barnlöshet och drömmen om moderskapet. Denna gång härtill med incestuös underton.

Nathalia_Edenmont-3 / © LEX 2015Nathalia_Edenmont-4 / © LEX 2015Nathalia_Edenmont-5 / © LEX 2015Nathalia_Edenmont-2 / © LEX 2015

Från döda foster till de praktfulla fjärilscollagen – ingenting är tabu här. Tycka vad man vill om Edenmonts konstprojekt, oberörd lämnar man i alla fall inte hennes nya utställning Beyond hos Wetterling i Kungsan. (t.o.m. 2 okt.)

Emma_Bernhard-1 / © LEX 2015

Belenius/Nordenhake invid S:t Jacobs kyrka har Emma Bernhard inrett galleriet med sina objekt, skulpturer och målningar. Diverse (upphittade) bruksföremål i metall, trä, läder och textil har placerats ut i rummen på ett elegant och estetiskt högst tilldragande vis. Resistance, Tolerance and Power (t.o.m. 20 sep.)

Emma_Bernhard-2 / © LEX 2015

Éva_Mag-2 / © LEX 2015

I Konstakademiens palats mittemot Rosenbad huserar de tre gallerierna Riis, Gunnar Olsson och Magnus Karlsson. På Riis har Éva Mag flyttat in med sina trasdockor. Lerfyllda, textilhöljda människoliknande, sårbara små kroppar med breda ärrliknande stygn som torkar och åldras och blir rynkiga… Några ligger i sin läckande lera som om de precis fötts, eller tvärtom – just till att begravas.

Éva_Mag-1 / © LEX 2015

Éva Mags utställning Tack (eller Köszönöm, på ungerska) har ett lågmält, berörande tilltal och påminner om att det inte alltid är lätt att vara människa. Eller trasdocka. (t.o.m. 26 sep.)

Éva_Mag-3 / © LEX 2015

Maria_Hall-1 / © LEX 2015

Sirenerna, som lockade sjöfarare i fördärvet med sina tjusande sånger enligt den grekiska mytologin, är inspirationskällan för Maria Halls måleri hos Gunnar Olsson, Sirens. På dukarna konfronteras konsekvent många schatteringar av cerise. Snyggt, även om jag inte hör sången. (t.o.m. 26 sep.)

Maria_Hall-2 / © LEX 2015

Thomas_Broomé-3 / © LEX 2015

Hos Magnus Karlsson ställer ”ordkonstnären” Thomas Broomé än en gång ut sina finurligt, illusoriskt uppbyggda bilder av ord som beskriver de föreställande föremålen.

Thomas_Broomé-4 / © LEX 2015Thomas_Broomé-2 / © LEX 2015Thomas_Broomé-1 / © LEX 2015

Denna gång har Broomé exponerat innehållet i ett antal (avlidna artisters) badrumsskåp och medicinkabinett. Här finns också 3D-utskrivna och laserskurna objekt i akrylglas, som en blomvas och ett par skulpturer av olika storlekar samt en videovägg som bokstavligen vänder ryggen mot betraktaren.

Thomas_Broomé-5 / © LEX 2015 

Brytpunkt heter Thomas Broomés utställning, vars speciella bildspråkskoncept inte upphör att fascinera fastän jag sett det förut. (t.o.m. 4 okt.)

Thomas_Broomé-6 / © LEX 2015

Jenny_Källman-2 / © LEX 2015

Från city till Östermalm: på Björkholmen Gallery (Kommendörsg. 15) är det fotografier i svartvitt som visas, Jenny Källmans. Inspirationen till utställningen Lounge har hon hämtat ur fängelsets begränsningar. Och hennes svartvita bilder är… begränsande. (t.o.m. 26 sep.)

Jenny_Källman-1 / © LEX 2015

Amy_Feldman-1 / © LEX 2015

Sista stoppet blev på ANNAELLEGallery, som har lämnat lokalen på Riddargatan för en mer central Ömalmsadress, Karlav. 15. Den välbesökta nyinvigningen sammanföll med vernissagen för New York-konstnären Amy Feldmans andra soloutställning på galleriet.

Amy_Feldman-2 / © LEX 2015

Feldmans nya serie stora akrylmålningar går som tidigare, om inte i 50 nyanser, så i alla fall i fem gråskalor. (t.o.m. 27 sep.)

Samma galleri, ANNAELLE, stod även som värd för ett boksläpp: Artists’ Recipes, en receptbok med mat- och konstinnehåll med ett 80-tal konstnärer. Redaktörerna, den Baselbaserade konstnärsduon Admir Jahic & Comenius Roethlisberger, hade releasen till ära skapat ett par upplivande legymskulpturer.

Jahic&Roethlisberger-1 / © LEX 2015

I nästa inlägg: höstöppningen för ett galleri på Söder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s