Gallerirunda oktober

Stephan_Balkenhol-1 / © LEX 2015

Höstens andra gallerirunda bjuder på högst varierande uttryck: fågelskåderi, träslöjd, strutbröst i keramik, randigt måleri, favoriter i repris, ohöljd fotografi, pingponggraffiti och en svårdefinierad installation av gips och pillerkartor. Samt Mr. Walker…

Stephan_Balkenhol-2 / © LEX 2015Stephan_Balkenhol-6 / © LEX 2015Stephan_Balkenhol-5 / © LEX 2015

Ett gäng människofigurer i trä befolkar Lars Bohmans utställningssalar. Några uppförstorade, andra mindre men på höga socklar. Männen dominerar, men här finns även ett par kvinnor. Alla är de vardagligt klädda och deras ansiktsuttryck är neutralt, för att inte säga intetsägande. Huggmejseln har lämnat tydliga ärr i det mjuka träet, som inte har polerats utan där de lösa flisorna hänger kvar.

Stephan_Balkenhol-4 / © LEX 2015Stephan_Balkenhol-3 / © LEX 2015

Den tyske konstnären Stephan Balkenhols träskulpturer och ansiktsreliefer visar på ett medvetet och konsekvent träslöjdande, men säger mig just inte så mycket mer. (T.o.m. 30 okt)

Emil_Westman_Hertz-5 / © LEX 2015

Hos grannen AnnaElleGallery ställer danske Emil Westman Hertz ut. Inte så mycket hänger på väggarna desto mer finns placerat på golvet. En märklig för att inte säga rituell installation på existentiella grunder med skulpturer i vax, gips, trä och brons samt läkemedelsförpackningar och fiskskrov(?).

Emil_Westman_Hertz-3 / © LEX 2015Emil_Westman_Hertz-2 / © LEX 2015Emil_Westman_Hertz-4 / © LEX 2015

Nine of Wands heter Westman Hertz utställning, efter Tarotkortets Nio i stavar, som står för (inre) styrka. (T.o.m. 1 nov)

Emil_Westman_Hertz-1

Manou_Marzban-4 / © LEX 2015

Som son till den dåvarande iranske ambassadören, som på 70-talet hade sitt residens i hotellets fastighet, återvänder nu Manou Marzban till Hotel Diplomat i Stockholm, denna gång som en internationellt uppmärksammad konstnär.

Manou_Marzban-2 / © LEX 2015Manou_Marzban-1 / © LEX 2015Manou_Marzban-3 / © LEX 2015

Att kalla Manous konst för färgstark är knappast någon överdrift! Hans psykedeliska collage i akryl och harts blandar oförskräckt element från såväl moderlandet Irans historia och politik som från Chagall, serieestetik och andra popkulturella influenser. Less is sannerligen not more här! (T.o.m. 14 okt)

Peter_Köhler-1 / © LEX 2015

Även i Peter Köhlers konst finns ett myller av människor. Hans minutiösa bildvärld föreställer platta landskap som vimlar av små människosilhuetter och av andra detaljer. Det finns något diffust dystopiskt över det hela. Mycket att titta på – och att fundera över.

Peter_Köhler-3 / © LEX 2015Peter_Köhler-6 / © LEX 2015Peter_Köhler-2 / © LEX 2015Peter_Köhler-4 / © LEX 2015

Riktigt påhittigt är den (o)sammanhängande serien av små tuschbilder som påminner om ett fascinerande storyboard till en film. Gillar! Magnus Karlsson är galleriet och utställningen heter To an Unknown Descendant.

Peter_Köhler-5 / © LEX 2015

Jonas_Dahlberg-1 / © LEX 2015

Till gallerierna runt Hudiksvallsgatan: På Nordenhake visas fina pippin. Småfåglar som bofink, talgoxe och blåmes i naturlig miljö; konturskarpt återgivna, med kort skärpedjup och suddig bakgrund. Det är Jonas Dahlberg som har väntat ut och fotograferat fåglarna.

Jonas_Dahlberg-3 / © LEX 2015Jonas_Dahlberg-2 / © LEX 2015

Diorama (tittskåp) heter Jonas Dahlbergs utställning med fågelbilder. Fint.

Katrine_Helmersson-1 / © LEX 2015

En fyra meter hög ekstam med munnar i metall och blommor i tyg står mitt i rummet, ett träd som växer ur golvet och försvinner upp i taket. Kring den finns ett antal andra objekt, som sköldar i koppar, något som liknar lava eller kanske lakritsremmar ringlande ut över golvet, ett par halvcylindrar med väggar av (onda) ögon. Samt formsköna behag i stengodskeramik.

Katrine_Helmersson-4 / © LEX 2015Katrine_Helmersson-2 / © LEX 2015Katrine_Helmersson-3 / © LEX 2015

Andréhn-Schiptjenko visar Katrine Helmersson skulpturer, utställningen heter Tabernacle.

Ibland står verkligheten i vägen för konsten

Ibland står verkligheten i vägen för konsten

Jan_Håfström-1 / © LEX 2015

Mr. Walker, Fantomens – och konstnärens egen(?) – trenchcoatklädda alias, återkommer ännu en gång i Jan Håfströms serietidningskonst… Denna gång tar han in hos Andersson/Sandström. Jodå, Joseph Conrads Mörkrets Hjärta är fortfarande en referens att räkna med.

Jan_Håfström-3 / © LEX 2015Jan_Håfström-5 / © LEX 2015Jan_Håfström-2 / © LEX 2015

Det är snyggt målat, dito presenterat och rätt kul. Fast vi har sett det förut, flera gånger om. Är det verkligen sex år sedan Liljevalchs stora Håfström-retrospektiv? A Work of Art is Nothing, heter denna utställning.

Jan_Håfström-4 / © LEX 2015

Dawid-2 / © LEX 2015

Även fotografen Dawid (Björn Dawidsson) förärades en stor soloutställning på Liljevalchs för några år sedan (2008). Nu visar Christian Larsen Ett annat urval av denne stilbildande konstnärs vackra bilder.

Dawid-4 / © LEX 2015Dawid-1 / © LEX 2015Dawid-3 / © LEX 2015

Rena, skarpskuret kontrastrika och högblanka stilleben, porträtt och modebilder med en förfaren estetik. Ett intagande urval.

Dawid-5 / © LEX 2015

Per_Mårtensson-1 / © LEX 2015

Som monumentala EAN-koder hänger de där och pockar på närsyn. Man vill även ta på dem, känna om det finns något i det svarta fältet…

Per_Mårtensson-2 / © LEX 2015Per_Mårtensson-4 / © LEX 2015

Månadens sista galleristopp blir på 10-års-jubilerande Elastic som återvänder till en tidigare utställning med Per Mårtenssons subtila måleri från 2009. Abstrakt minimalism och taktil humor som fångar både ögat och hjärta. (Endast t.o.m. 10 okt).

Per_Mårtensson-3 / © LEX 2015

Om inte annat anges så pågår utställningarna t.o.m. 7 nov.

Klicka på bilderna – några innehåller textuell mervärdesinfo!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s