Ölet är rökt

Den stora smakresan kallas Spendrups bryggmästare Richard Bengtssons årliga inspirationsexpedition efter doft- och smakkombinationer att göra nya öl av. Sommaren ifjol gick färden längs Göta Kanal och den resulterade bland annat i Mariestads Ekfatslagrad Imperial. Denna sommar mönstrade Bengtsson på det praktfulla segelskeppet Ostindiefararen Götheborg och seglade längs västkusten. Den kommersiella behållningen av denna seglats blev en…

Rökig_Kustlager-3 / © LEX 2015

rököl: Mariestads Rökig Kustlager! En udda öltyp som stammar från Bamberg, Bayern. Dess särprägel kommer sig av att man där bryggde öl med malt som torkats i rökgaserna från trä. Richard Bengtsson fick inspirationen till sin – rätt otippade får man väl säga – nyhet av den rökiga tjärdoften på Götheborg, som är helt byggd i trä. Skeppet är nämligen täckt av tjära för att skydda trä och tågvirke från det saltstänkta havet och den starka solen.

Rökig_Kustlager-10 / © LEX 2015

Lanseringen av denna Mariestads-nyhet var förlagd till Bobergs Matsal högst upp i varuhuset NK, Björn Frantzéns senaste – och redan hyllade – krogsatsning. Stjärnkrögaren är Richard Bengtssons samarbetspartner i Den stora smakresan. Vanligtvis brukar drycken anpassas till maten, fast denna premiär till ära hade naturligtvis dryckerna företräde. Frantzén tog fasta på de nya smakerna och utformade kvällens meny efter ölen – ett halvdussin av Mariestads brygder.

Rökig_Kustlager-1 / © LEX 2015Rökig_Kustlager-8 / © LEX 2015Rökig_Kustlager-11 / © LEX 2015Rökig_Kustlager-4 / © LEX 2015Rökig_Kustlager-13 / © LEX 2015Rökig_Kustlager-15 / © LEX 2015Rökig_Kustlager-6 / © LEX 2015Rökig_Kustlager-5 / © LEX 2015Rökig_Kustlager-17 / © LEX 2015Rökig_Kustlager-7 / © LEX 2015Rökig_Kustlager-9 / © LEX 2015

Rököl är, i ärlighetens namn, inte riktigt min grej. Visst kan den dock samsas med fetare, smakrik mat, som charkuterier och rätter ur det sydtyska/centraleuropeiska köket. Eller varför inte korka upp en flaska till det småvarma på julbordet? Jämfört med en äkttysk Rauchbier, som kan ha en nog så markant karaktär av rökighet, är Mariestads Rökig Kustlager ”snällare”, mjukare och med en mer avvägt rökig ton. Receptet är 70% rökmalt (på bok), 20% mörk karamellmalt och 10% pilsnermalt. Humlen är tysk Magnum och alkoholhalten 6%.

Rökig_Kustlager-2 / © LEX 2015

Totalt 1 500 välskapta flaskor à 75 cl produceras av Rökig Kustlager, den tredje utgåvan i Mariestads Bryggeris serie av limiterade ölsorter. Ingalunda ett lågprisöl – en flaska kostar 169 kr, fast då har den också buteljerats, etiketterats och signerats för hand samt kommer förpackad i en trälåda.

Rökig_Kustlager-16 / © LEX 2015

Försäljningsstart på Systemet är 1 dec. (best.sort., nr 89481).

Rökig_Kustlager-18 / © LEX 2015

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s