Blossa & Prima

Glögglansering med ett ännu somrigt Stockholm som fond

Glögglansering med ett ännu somrigt Stockholm som fond

Somliga jultraditioner är sig mer eller mindre lika från år till år, exempelvis det mesta i mat- och dryckesväg. Men det finns somt som ändå bjuder nyhetens behag bland allt det välbekanta. Som Hotel Birger Jarls designade julgranar. Eller Blossas årgångsglögg och Årets julsnaps från Prima (tidigare Reimersholms), som bägge byter smak varje år. Dessa decemberdrycker presenterades redan en riktigt varm dag i början av september, men först nu är de i säsong.

Årets årgångsglögg (starkvin, 15%) från Blossa, den elfte i ordningen, bär namnet Dalecarlia ­— smakinspirationen sägs ha hämtats från Dalarna. De geografiska koordinaterna till Mora, som ligger vid Siljans strand, är också angivna på den karakteristiska flaskan, som är en del av Blossas identitet. I år är den dessutom härligt, matt klarröd (faluröd?) som en dalahäst och dekorerad med stiliserat kurbitsmönster.

Blossa2013-1 / © LEX 2013

Och årets smak är… Nypon? Lingon? Ketchup? Falukorv? Raggsocka? Tja, säg det! Den stora nyheten med Blossa 13 är dock inte smaken utan hemlighetsmakeriet. Konsumenterna ska tolka, gissa samt berätta för varandra, och framför allt för Blossa, om sina smakintryck. Först på Luciadagen kommer hemligheten om innehållet nämligen att avslöjas. Onekligen ett nytt, konceptuellt marknadsföringsgrepp! Själv kan jag, ännu ovetande, bara konstatera att det faktiskt smakar mycket av… glögg! Nej, denna gång är flaskan godare än sitt innehåll. (Blossas japanska citrus-2012:a var förresten inte så lyckad den heller).

PrimaJul2013-3 / © LEX 2013

Julsnapsen 2013 från Prima, den 20:e i ordningen, är lättare att beskriva. Kryddmästaren Jonas Odland har i år spetsat en klassisk akvavit med tilltalande toner av citrus (pomerans/apelsinblommor) och harmoniskt avrundat med sherry och russin (38 %). Snapsen är tänkt att passa lika bra till julmaten som till desserterna och gotter. Gillar! Dessutom snygg flaska, även här för övrigt.

PrimaJul2013-1 / © LEX 2013

Både Blossa Dalecarlia 2013 och Prima Julsnaps 2013 finns i Systembolagets beställningssortiment: 95 kr (75 cl) resp. 206 kr (50 cl).

2 svar till “Blossa & Prima

  1. Ping: Julsnapsande | LEX Pop-Up

  2. Ping: Lavendel & Dadlar | LEX Pop-Up

Lämna en kommentar